Puu kestää paloa ja palorasitusta huomattavan pitkiä aikoja

Koulussa on käytetty todella paljon puupintoja ja on haluttu tuoda tämä kainuulainen puu esille. Puu on mielletty pitkään haasteelliseksi, jopa mahdottomaksi rakennusmateriaaliksi isoimmissa rakennuksissa. Täällä on sammutusjärjestelmä, paloilmoitinjärjestelmä, poistumisopasteet, automaattiset lukitukset, jotka aukeavat poistumistilanteessa sekä kaikki tarvittava, mikä liittyy tulipalon uhkan toteutumiseen koulussa. Kun tekniikka antaa niin paljon tänä päivänä mahdollisuuksia, tämä on tosi turvallinen. Palomiehen näkökulmasta palotilanteessa massiivipuu on paljon turvallisempi kuin esimerkiksi teräsrakenne tai mahdollinen peltivillaelementti. Puu kestää paloa ja palorasitusta huomattavan pitkiä aikoja.

Palomiehen näkökulmasta palotilanteessa massiivipuu on paljon turvallisempi kuin esimerkiksi teräsrakenne tai mahdollinen peltivillaelementti. Puu kestää paloa ja palorasitusta huomattavan pitkiä aikoja.

Kari Kähkönen, paloesimies, Kainuun pelastuslaitos

Toiminnallisen palomitoituksen ansiosta puupintoja ei tarvinnut peittää

Rakennuksen toiminnallinen palomitoitus perustui siihen, että se oli kaksikerroksinen. Palomitoitus mahdollisti sen, että puupinnat ovat visuaalisesti esillä koko rakennuksessa, eikä niitä tarvinnut peittää kipsilevyillä. Puupinnat määrittävät hyvin pitkälle koko rakennuksen ilmapiirin. 

Kun seinät ovat massiivipuuta, palo ei pääse rakenteissa eteenpäin. Vaikka pinta saataisiin syttymään, niin palo ei etene minnekään. Tulipalotilanteessa CLT-levy hiiltyy pinnalta ja suojaa rakenteen palolta. Tätä ei ole testattu tarpeeksi, että se saataisiin selkeästi palomääräyksiin mukaan. Testaus olisi tärkeää saada mukaan, jotta myöskin paloviranomaisilla olisi selkeät samanlaiset säännöt koko maassa.

Kari Kähkönen
Puheenvuoron takana:

Kari Kähkönen

paloesimies, Kainuun pelastuslaitos