Puheenvuoro: Heikki Ainasoja
Uuden edessä
Massiivipuun käyttö asettaa uusia haasteita rakennesuunniteluun
Ensimmäinen ajatus puurakenteista oli vähän skeptinen, kun ei koko Suomessa ole kovin montaa tämän kokoista julkista puurakennusta. Halusimme kuitenkin lähteä mukaan kehittämään puurakenteista hanketta. Vaikka meillä oli puurakentamisen rakennesuunnittelusta osaamista ja kokemusta, CLT oli tuotteena tässä mittakaavassa käytettynä ihan uusi meille.
Puupinnat määrittävät hyvin pitkälle koko rakennuksen ilmapiirin
Alkuun tarjousvaiheessa tämä oli betonikoulu, mutta kun suunnitelmat muuttuivat, meillä oli mahdollisuus muokata tarjous vastaamaan puurakennesuunnittelua. Massiivipuun käyttö asettaa uusia haasteita rakennesuunnitteluun. Suunnittelussa tuli vastaan paljon yllätyksiä, ja vaikka isot asiat olivat kunnossa, pientä säätämistä se oli alusta loppuun saakka. Ison porukan yhteistyön seurauksena lopputuloksesta voi olla ylpeä, että on saanut olla mukana tässä. Tänne on vuosien jälkeenkin hienoa tulla uudelleen. Puu on vahvasti esillä ja täällä on hieno tunnelma.
Rakennesuunnittelun määrä on puurakentamisessa paljon laajempi kuin perinteisessä rakentamisessa, jossa standardisoituja rakennejärjestelmiä ja liitosratkaisuja. Verrattuna betonirakentamiseen jouduimme tässä kohteessa lähtemään alusta ja detaljiikan määrä teki suunnittelusta tavanomaista työläämmän. Teimme myös kuvat elementtien valmistusta varten elementtitehtaalle, jossa ne ohjelmoitiin työstökoneelle sopiviksi.
Ison porukan yhteistyön seurauksena lopputuloksesta voi olla ylpeä, että on saanut olla mukana tässä. Puu on vahvasti esillä ja täällä on hieno tunnelma.
Värähtelyä äänessä ja jänteissä
Isoja haasteita olivat äänitekniikka ja jännevärähtelyt, kun puu on kevyt materiaali. Kun puupuolella on kerroksellisia rakenteita, äänitekninen mitoitus on huomattavasti monimutkaisempi. Meillä oli mukana erillinen äänitekniikan hallitseva konsultti, joka hyväksyi kaikki rakenteet. Sama oli paloteknisellä puolella, jossa jouduttiin selvittämään, miten voidaan tehdä tämän kokoinen rakennus.
Paloluokitukseltaan tämä on P1-luokan rakennus, mikä edellytti noin 100 milliä ylimäärästä paksuutta joka puolelta puurakenteisiin.

Heikki Ainasoja
rakennesuunnittelija, Suunnittelu Laukka