Puurakentaminen kannustaa hyvään metsänhoitoon

Metsäkeskustelussa ei aina ymmärretä, että aina kun metsästä otetaan jotain pois, tilalle istutetaan heti uutta kasvamaan. Paras luonnonsuojelija on metsänomistaja, joka pitää metsistään huolen.

Puurakentaminen voi olla se veturi, mikä motivoi metsänhoitajia hyvänlaatuisen puutavaran tuottoon. Kun ensimmäistä harvennushakkuuta tehdään, ei sieltä mitään tuloja tule eli se on aina sijoitus tulevaisuuteen. Kannattaa tehdä ajallaan hoitotyöt, johon saa tarvittaessa apua paikalliselta metsätalousyrittäjältä tai metsänhoitoyhdistykseltä. Kun puhutaan rakentamiseen kelpaavasta tukista, niin niillä se raha lähtee ja kyllähän se motivoi metsänhoitoon.

Metsänomistajana ajattelen, että pitää olla kaikkia puulajeja sisältävää metsää. Pitää olla kasvatusmetsää ja päätehakkuukypsää metsää, koska metsän kierron pitää olla sellainen, että aina on mahdollisuus ottaa jotain. Metsä on tietynlainen pankki, milloin tarvitaan ylimääräistä, niin sieltä sitä saa. Sitä pitää kuitenkin kunnioittaa sillä tavalla, että sitä myös hoidetaan.

Puurakentaminen voi olla se veturi, mikä motivoi metsänhoitajia hyvänlaatuisen puutavaran tuottoon.

Arto Appelgren, Kuhmon Metsänhoitoyhdistys, pj

Puurakentamisen voimannäyte

Tuntuu todella hyvältä katsoa Tuupalan puukoulun lopputulosta, oli viisas ratkaisu rakentaa puusta. Metsänomistajat järjestivät keräyksen, johon saimme rahaa Suomen Metsäsäätiöltä ja teollisuudelta sisäilma- ja terveystutkimuksen tekoon Tuupalan koulussa. Kaikki näkivät sen niin hyvänä hankkeena, että saimme siihen hyvän potin.

Tuupalan koulu on varsinainen puurakentamisen voimannäyte ja pioneerihanke, jota kehtaa esitellä. Uskon, että se rohkaisee muitakin kuntia rakentamaan julkisia tiloja puusta.

Puunjalostus on mennyt Kuhmossa vahvasti eteenpäin. Kuhmossa tehdään nyt elementeistä rakennuksia, meillä on ikkuna- ja ovivalmistaja ja kun asiakkaat ovat lähellä, hiilijalanjälki jää pienemmäksi.  

Arto Appelgren
Puheenvuoron takana:

Arto Appelgren

Kuhmon Metsänhoitoyhdistys, pj