Puheenvuoro: Eila Valtanen
Kuhmo
Kansallinen metsäohjelma pienoiskoossa
Täällä on erittäin hyvin kehittynyt metsätalouden infrastruktuuri, hyvin hoidetut metsät, modernia puunjalostusta ja bioenergian tuotantoa. Kainuulaiset metsänomistajat hoitavat metsänsä kestävällä tavalla ja ajatus omasta uudesta puukoulusta on varmaan ollut ihmisten sydämissä jo pitkään.
Puukoulun rakentamisella on pitkä historia
Kuhmolaiset oppivat kansainväliseen kauppaan jo tervakaudella, jolloin pitäjä oli kuudenneksi suurin tervantuottaja Suomessa. Metsät antoivat leivän ja luonto on ollut aina ihmisten sydänten lähellä.
Oma puukoulu on varmaan ollut ihmisten sydämissä jo pitkään.
Ennen rakennettiin kaikki koulut puusta
Kuhmossa on ollut 55 puukoulua parhaimmillaan silloin kun ei ollut teitä ja lapset asuivat pitkin metsiä. Sen jälkeen meillä on ollut tämä betonielementtibuumi, mutta luulen että puurakentaminen on aina ollut ihmisillä ihanne. Täällä on pitkään tehty puualan kehitystyötä ihan hämmästyttävässä mitassa.
Kuhmossa on toiminut Kainuun puualan kehityskeskus ja Woodpolis, jotka ovat tietoisesti satsanneet siihen, että paikallisia metsävaroja hyödynnetään ja tänne syntyy puuteollisuutta. Kuhmo Oy yksityinen sahayhtiö, joka on puunjalostuksen lippulaivana synnyttänyt muitakin alan yrityksiä.
Ihmiset elävät täällä biotaloudesta

Eila Valtanen
MH, eMBA, Kuhmon kaupunginjohtaja 2004–2017