Rohkea ja ennakkoluuloton päätös

Kuhmon kaupungin päätöstä rakentaa koulu puurakenteisena on pidetty rohkeana ja ennakkoluulottomana. Päätökseen vaikutti monta tekijää.

Kuhmo on profiloitunut puurakentamisen edistäjäksi. Kuhmossa on toiminut puurakentamisen kehittämiseen perustettu Woodpolis-hanke, minkä puitteissa paikkakunnalle on syntynyt useita puutuotealan yrityksiä ja osaamista. Silti ennakkoluuloja puurakentamisen toimivuudesta isossa kohteessa oli paljon. Kaupungin päättäjät halusivat rakentaa ympäristöystävällisen, turvallisen ja terveellisen oppimisympäristön vanhan sisäilmaongelmia aiheuttaneen koulun tilalle. Lähipuun jalostus ja tuoteosien valmistus oman paikkakunnan yrityksissä sekä kuhmolaisen työvoiman ja osaamisen käyttö rakentamisessa vaikuttivat päätökseen.


Merkittävät aluetaloudelliset vaikutukset

Koulun rakentamisen aluetalousvaikutukset olivat myös merkittäviä. Ruralia-instituutin laskelmien mukaan yksi julkiseen puurakentamiseen käytetty euro tuo 2,7 euroa aluetalouteen. Noin 11,6 miljoonaa euroa maksaneen koulun rakentaminen toi Kuhmon aluetalouteen lähes 30 miljoonaa euroa ja 100 henkilötyövuotta.


Katso video: Markku Pääkkönen, Minna Karjalainen, Tuulikki Huusko

Katso video: Tuulikki Huusko