Puheenvuoro: Rami Erkkilä, Kuntarahoitus Oyj
Kestävä rakentaminen ja paikallisuus
mahdollistivat vihreän rahoituksen
Kuhmo oli ensimmäisiä tällä teemarahoituksella rahoitettuja hankkeita vuonna 2016. Hankkeen rahoituksen perusteena oli kestävä rakentaminen, mitä arvioitiin ensi sijassa rakennuksen elinkaaren aikaisen energiatehokkuuden kautta. Sataprosenttisesti uusiutuvaan energiaan perustuva kaukolämpö, energiatehokkuus ja puun käyttö rakentamisessa toteutuivat kohteessa molemmat. Siinä syntyi puunjalostuksen sivuvirtojen käytön myötä hieno kiertotalouskonsepti.
Vihreä rahoitus on vahvistuva trendi
Kuhmon hankkeessa myös paikallisuus oli merkittävä tekijä. Kun Kuhmo elää pitkälti puusta ja siihen liittyvästä teollisuudesta ja palveluista, nähtiin, että se on elinvoimatekijä. Vaikka paikallisuus ei kuulu suoraan vihreän rahoituksen kriteereihin, se vaikutti arvioon hankkeen kerrannaisvaikutuksista.
Kuhmon Tuupalan koulu oli ensimmäinen hanke meidän rahoituksessamme. Kansainvälisillä markkinoilla on ollut pitkään kasvava tarve löytää kestävää kehitystä tukevia kohteita. Tämä trendi on vain vahvistunut ja meillä on tähän viitekehykseen sopivia hankkeita lähes kolmen miljardin euron edestä salkussamme. Rakentaminen on selvästi suurin kohde sekä euroissa että kohdemäärässä. Kunnat ovat löytäneet vihreän rahoituksen mahdollisuudet aika hyvin.
Tavoitteena on, että rahoitettavien kohteiden myönteiset vaikutukset ilmastomuutokseen ovat mitattavissa.
Ympäristötekijät määrittivät koko projektia
Tavoitteena on, että rahoitettavien kohteiden myönteiset vaikutukset ilmastomuutokseen ovat mitattavissa. Vihreä rahoitus on edullisempaa kuin normaali rahoitus. Haluamme löytää parhaita käytäntöjä ja referenssejä, jotka on testattu ja voivat toimia oppina muille. Vihreä rahoitus poikkeaa normaalista rahoituksen myönnöstä siten, että meillä on ulkopuolelta tuleva vihreä arviointiryhmä, joka määrittelee pisteet hankkeen ympäristöarvojen toteutumisen perusteella.
Energiatehokkuus, uusiutuvien energialähteiden hyödyntäminen ja rakennuksen ilmatiiviys olivat Kuhmon hankkeen keskeisiä lainan myöntämisen kriteereitä. Kun Kuhmossa haluttiin tehdä koulu ympäristötekijät edellä, se määritti koko projektia. Tulevaisuudessa painotetaan lämmityksen hybridiratkaisuihin, kierto- ja materiaalitalouteen sekä vedenkulutukseen liittyviä seikkoja.
Vihreä rahoitus ohjaa vähähiiliseen rakentamiseen
Kun energiatehokkuus kasvaa, rakentamisen materiaalien merkittävyys kasvaa. EU: n kestävän rahoituksen taksonomia perustuu elinkaarianalyysiin eli käytännössä edellyttää hiilijalkalaskelman laatimista. Kun kansalliseen lainsäädäntöön se tulee pakotettuna vasta 2025, niin ollaan kehityksen solmukohdassa. Taksonomia on ohjauskeino muun muassa ympäristöystävällisen rakentamisen rahoitukseen.

Rami Erkkilä
Vihreästä rahoituksesta vastaava asiakasvastaava, Kuntarahoitus Oyj