Uudessa koulussa soi myös kamarimusiikki

Kun uutta koulua lähdettiin rakentamaan Kuhmoon, oli selvää, että uudessa koulussa soi myös kamarimusiikki. Uuden puukoulun piti korvata Kamarimusiikkitapahtumalle legendaksi muuttuneen Kontion koulun rakennukset. Sitä perinnettä haluttiin uudessa koulussa jatkaa. Koulussa on oma festivaaliin liittyvä hienoutensa ja tätä hienoutta opettelemme vielä käyttämään. Tämä on niin kuin oma stradivarinsa, jonka me olemme saaneet käyttöön ja sitä pitää jonkun aikaa soitella ennen kuin saadaan ne parhaimmat tehot esille.

Taloa rakentaessa arkkitehdeille, rakentajille ja akustisille suunnittelijoille oli haasteellista, miten saadaan liikuntasali ja kamarimusiikki yhdistettyä. Voi sanoa, että tämä talo on kompromissi sen suhteen. Voidaan sanoa, että se on ennen kaikkea liikuntasali, mutta siinä voidaan kamarimusiikkifestivaali järjestää. 50 festivaalivuotta on takana ja siinä ajassa varmaan opitaan tätäkin taloa sitten huipputehokkaasti käyttämään.

Kun musiikki soi salissa, vie se koko väen mukanaan. Mikä ihanampaa olla kauniissa salissa, missä on raitis ilma ja kauniit puupinnat.

Sari Rusanen, toiminnanjohtaja, Kuhmon Kamarimusiikki

Siellä on hienoja paneeleita seinässä, jotka toimivat akustisina yksiköinä. On pitänyt miettiä tuolien sijoittelua, miten lava toimii, ja miten akustiikkaa säädellään verhoilla. Kun sali otettiin käyttöön todella massiivisesti kesällä 2019, yleisön palaute oli hyvää. Kun musiikki soi salissa, vie se koko väen mukanaan. Mikä ihanampaa olla kauniissa salissa, missä on raitis ilma ja kauniit puupinnat.

Hiiltä sitova puurakennus luo kestävää imagoa Kamarimusiikille

Meillä on Kuhmossa kolme upeaa rakennusta. missä festivaali järjestää konsertteja. Vuonna 1816 rakennettu Kuhmon puukirkko, vuonna 1993 valmistunut Kuhmo-talo ja nyt tämä vuonna 2018 valmistunut Tuupalan puukoulu. Näitä kolmea rakennusta yhdistää puu. Voimme olla erittäin ylpeitä arkkitehtuurista, mitä meillä täällä on. Tässä talossa on hienoa puurakentamista, Kuhmo-talossa on hieno puuverhoilu sisällä ja vielä hieno puukirkko. On mainittava myös Juminkeko, joka on valtavan hieno puinen hirsirakennus. Kaikilla taloilla on oma sielunelämänsä, ja siinä on taiteelliselle johtajalle miettimistä, mitä missäkin paikassa soitetaan.

Puukoulun arkkitehtuuri ja esteettisyys houkuttelee uusia kävijöitä myös Kamarimusiikkiin. Täällä käy paljon sellaisia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita arkkitehtuurista sekä siitä, miten tämä koulu soi.

Sari Rusanen, toiminnanjohtaja, Kuhmon Kamarimusiikki

Kuhmon kamarimusiikki on Suomen suurin kamarimusiikin tapahtuma ja yksi maailman tunnetuimmissa kamarimusiikkitapahtumista. Kuhmossa on vuodesta 1970 asti pystynyt kulkemaan tuolla kylänraitilla niin, että siellä on kansainvälisiä huipputaiteilijoita viulut ja sellot mukanaan ja se ei ole mikään ihme kuhmolaisille. Me eletään sellaisessa maailmassa, että musiikki on täällä läsnä koko ajan ympäri vuoden.

Puukoulun arkkitehtuuri ja esteettisyys houkuttelevat uusia kävijöitä myös Kamarimusiikkiin. Täällä käy paljon sellaisia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita arkkitehtuurista sekä siitä, miten tämä koulu soi. Tämä talo on myös meidän yksi tärkeitä harjoituspaikkoja, eli joka tilassa täällä soi joka päivä aamuyhdeksästä puoleen yöhön festivaalin aikana.

Koulu on kestävän kehityksen esimerkki

Katso video: Sari Rusanen

Sari Rusanen
Puheenvuoron takana:

Sari Rusanen

toiminnanjohtaja, Kuhmon Kamarimusiikki

Sarin valokuva: Stefan Bremer