Päätös puurakentamisesta ei ollut helppo

Olen työskennellyt pitkään Kuhmossa puutuoteteollisuuden kehittämistehtävissä. Tavoitteemme oli saada aikaan puurakentamisessa konkreettisia tuloksia. Kun vanhan koulun käyttö kiellettiin sisäilmaongelmista johtuen, alkoi uuden koulun suunnittelu. Alusta alkaen oli luontevana tavoitteena rakentaa se puusta. Kun Crosslam Oy aloitti CLT- massiivipuulevyjen valmistuksen Kuhmossa, se edisti päätöksen syntymistä.

Vaikka päätös koulun toteuttamisesta puurakenteisena lopulta syntyi, sitä ei voi sanoa helpoksi, vaikka Kuhmolla oli pitkät perinteet puurakentamisen kehittämisestä. Kun olet edelläkävijä, on tietysti monenlaista epävarmuutta. Ymmärsimme, että jos emme tee tätä koulua puusta, se asettaa aiemman kehittämistyömme kyseenalaiseksi. Saimme apua valtakunnallisilta puurakentamisen edistämisverkostoilta. Lopulta kuhmolaiset luottamushenkilöt osoittivat rohkeutta, ennakkoluulottomuutta ja pitkäjänteisyyttä tehdessään päätöksen puukoulusta.

Viestini on muihin kuntiin se, että päättäjät miettivät tarkkaan mitä haluavat ja määrittelevät sen hankkeen alkuvaiheessa, jotta suunnittelu lähtee heti oikeille raiteille.

Tuulikki Huusko, hankepäällikkö, Woodpolis 2000–2016

Koulu on koululaisten isien ja äitien kasvattamaa puuta

Olen kuullut tapauksista, että päättäjillä on tahtotila rakentaa puusta, mutta sitä ei hankkeen valmisteluvaiheessa määritelty riittävän selkeästi ja lopputulos onkin ihan muuta.  Viestini on muihin kuntiin se, että päättäjät miettivät tarkkaan mitä haluavat ja määrittelevät sen hankkeen alkuvaiheessa, jotta suunnittelu lähtee heti oikeille raiteille.

Tässä koulussa on erityistä se, että puun käyttö arkkitehtuurissa on onnistunut. Tämä on ihmisen näköinen ja kokoinen suurehko koulu, jossa puuta on käytetty todella tyylikkäästi. Tässä on erityistä myös se, että koulu on koululaisten isien ja äitien kasvattamaa puuta ja käsien laadukasta työtä. Tämä on upea ja tyylikäs rakennus ja on mukava seurata, minkälaista tarinaa näihin seiniin alkaa ajan myötä kertyä.

Hyödynnettävä alueen omia mahdollisuuksia

Katso video: Tytti Määttä

Tuulikki Huusko
Puheenvuoron takana:

Tuulikki Huusko

hankepäällikkö, Woodpolis 2006–2016