Puurakentamisessa on puhuttava myös osaamisesta. Kenenkään arkkitehdin tai rakennesuunnittelijan ei tarvitse enää lähteä täysin nollasta.

Aaro Kemppainen, rakennuskonsultti, Promen

Tilaajan tahto määritteli materiaalin

Kuhmossa oli vahva poliittinen tahtotila rakentaa puusta. Myös Paltamossa on kunnantalon rakentamisessa päättäjillä vahva tahtotila rakentaa se hirrestä. Kun kunnantalo rakennetaan kerran sadassa vuodessa, niin se vaati valmistelijoilta ja päättäjiltä kokonaisuuksien ja mahdollisuuksien ymmärtämistä. Jos puurakentaminen on sisällä kuntastrategiassa, hanketta pitää viedä hienolla siveltimellä siihen suuntaan. Kun hankevaiheessa tehdään kustannuslaskelmat, niitä pitää pelata avoimin kortein. Kun Paltamossa valittiin painumaton hirsi, se vaikuttaa rakennusmassaan 30 prosenttia, millä saavutetaan säästöjä monessa muussa rakentamisen vaiheessa.

Puurakentamisessa on puhuttava myös osaamisesta. Kenenkään arkkitehdin tai rakennesuunnittelijan ei tarvitse enää lähteä täysin nollasta.  Puurakentamisen detaljiikasta löytyy nykyisin tietoa, mitä esimerkiksi Tuupalan hankkeessa jouduttiin kaivamaan monesta lähteestä. Puurakentamisen järjestelmän tulee olla suunnittelijoille ja rakentajille yhtä helppoa kuin perinteinen betonielementtirakentaminen on.

Aaro Kemppainen
Puheenvuoron takana:

Aaro Kemppainen

rakennuskonsultti, Promen