Puurakentamisen hiilen sidonnasta puhuttiin rakentamisen aikana ja sen merkitys on vain kasvanut. Koulussa on paljon hiiltä sidottuna koko elinkaaren ajan ja jos rakennus joskus puretaan, puuta voi hyödyntää uudelleen.

Markku Pääkkönen, projektipäällikkö

Puurakentamisen hiilensidonnan merkitys kasvaa

Vanhan homeongelmaisen lukion purkaminen avasi polun uudelle puurakennukselle. Kun kaupunki on valinnut elinkeinostrategiaan puurakentamisen kehittämisen, täällä vallitsi vahva tahtotila puukouluun. Puu kirjattiin kilpailuasiakirjoihin ja saimme viisi tarjousta ja erittäin osaavan urakoitsijan.

Kuhmon kaupungin päättäjät tiesivät päätöstä tehdessään, minkälaisen riskin ottivat. Tämä on ollut kaikin tavoin mielenkiintoinen hanke. Olen ollut alalla 35 vuotta ja rakentanut betonista. Puurakentamisen tekniikka oli suunnittelijoille, rakentajille ja urakoitsijalle uutta, haasteita riitti joka päivälle. Välipohjarakenteet oli haastava kohde, jossa piti ratkaista eri kerrosten välinen rakenteen värähtely. Yhteistyössä löydettiin ratkaisut ja lopputulos puhukoon puolestaan. 

Puurakentamisen hiilen sidonnasta puhuttiin rakentamisen aikana ja sen merkitys on vain kasvanut. Koulussa on paljon hiiltä sidottuna koko elinkaaren ajan ja jos rakennus joskus puretaan, puuta voi hyödyntää uudelleen. Tämä on ekologinen ratkaisu ja vastaa tämän päivän julkisen rakentamisen haasteisiin. Ekologisuus, arkkitehtuuri ja akustiikka tekevät tästä erityisen koulun, jota mielellään esittelemme esimerkkinä muille.

Rakentamisessa oli Kuhmon henki

Keskeisimmät erot betonirakentamiseen ovat siinä, että puu on paikan päällä asentamisessa kevyt ja hiotuissa massiivipuulevyissä on valmis pinta. Teltalla sääsuojattu rakennustyömaa oli käsittämättömän hiljainen, jossa kuului lähinnä ruuvinvääntimen ääni.

Sääsuojaus on parasta mitä vuosikymmeniin on rakennusalalla tapahtunut. Se pitäisi olla käytössä kaikessa rakentamisessa, ei vain puurakentamisessa. Urakka-asiakirjat määrittelivät, että työmaalla on noudatettava niin sanottua kuivaketjuajattelua. Kun CLT-elementit lähtivät tehtaalta suojattuina, ne tulivat suoraan rakennustyömaalle teltan sisään, missä kuorma purettiin.  

Rakennusaikana työmaan ympärillä oli 60 000 kuutiota telttaa, mikä tarjosi myös loistavat työskentelyolosuhteet ja työturvallisuuden. 

Liikuntasalin rakentaminen oli haastavin kohde koko hankkeessa. Sen piti palvella koulun liikuntasalina, mutta myös konserttitilana Kuhmon kamarimusiikkitapahtumassa. Tavoitteet olivat akustisesti vastakkaisia, kun liikuntasalissa jälkikaiun tulee olla mahdollisimman lyhyt, musiikissa taas pitkä. Tiukalla budjetilla jouduimme tekemään kompromissin ja ratkaisemaan sen muunneltavalla verhorakenteella.   

Meillä oli alusta alkaen rakentamisessa kaikkien osapuolten kesken hyvä henki, Kuhmon henki. Kaikilla oli sama tavoite, rakentaa lapsille laadukas, turvallinen ja terveellinen oppimisympäristö. Kun työmaalla oli etupäässä kuhmolaisia rakentajia, tästä kasvoi kuhmolaisten oma hanke, josta ollaan täällä ylpeitä. Koulu on saanut paljon myönteistä huomiota sekä rakennusvaiheessa että valmiina.

Ekologisuus, arkkitehtuuri ja akustiikka tekevät tästä erityisen koulun, jota mielellään esittelemme esimerkkinä muille.

Markku Pääkkönen, projektipäällikkö

Koulu on aika puinen paikka

Tietysti hankkeella oli Kuhmolle myös iso taloudellinen merkitys, kun puu lähti Kuhmon metsästä ja kuljetuksineen, sahauksineen, työstöineen, tekniikoineen ja työpalkkioineen raha jää tänne.  

Koulu maksoi 11,923,000 euroa. Nämä numerot jäävät mieleen, kun niitä joutui pyörittelemään koko hankkeen ajan. Vanhasta emme olisi korjaamalla saaneet samalla hinnalla toimivaa, tämän päivän tarpeita vastaavaa koulua. Kokonaishinta oli todella edullinen, mihin vaikutti matalasuhdanteeseen osunut rakentamisen ajankohta. (Käyttöönottovuoden 2018 rakennuskustannusindeksi oli 102,1. Lokakuussa 2021 indeksi oli 113,8)

Koulu on todella puukoulu, johon käytettiin 110 rekkakuormaa pyöreää tukkia. Massiivipuulevy CLT: n lisäksi meillä oli liimapuuta, kertopuuta, savupuuvaneria välipohjissa, koivuvaneria liikuntasalissa, raakaponttia, koolauslautaa ja paneelia ulkoseinissä. Kyllä tämä on aika puinen paikka, kun pääosa huonekalustakin on puuta.

Katso video: Markku Pääkkönen

Markku Pääkkönen
Puheenvuoron takana:

Markku Pääkkönen

projektipäällikkö, Kuhmo