Hiilenlaskennassa on hyvä keskittyä rakentamisen isoihin kohteisiin, kuten lämmitykseen, materiaaleihin ja niiden kuljetuksiin eikä lillukanvarsiin.

Hannu Toivanen, toimitusjohtaja, Rakennusyhtiö Kuoma

Rakentamisen materiaalin valmis määrittely auttaa urakoitsijaa

Kun Iisalmeen tehtiin hirsikoulu muutama vuosi sitten, niin sen kilpailutuksessa todettiin, että hirrestä saa lisäpisteitä. Vaikka rakentamisen materiaalia ei mainittu kilpailutuksen lähtökohdaksi, hanke toteutui hirsirakenteisena.

Vesannon 2000 neliön suuruisen hirsikoulun kilpailutuksessa haettiin suoraan hirsirakenteista ratkaisua. Hirsi, sen vahvuus ja tyyppi oli myös määritelty. Urakoitsijan kannalta on myös hyvä mainita, minkä tyyppistä puuta halutaan. Jos halutaan antaa enemmän urakoitsijoille mahdollisuuksia, niin sitten on hyvä luetella rakennuksen haluttuja ominaisuuksia.

Kuhmon kohteesta laskettiin työkoneiden polttoaineet ja minun matkani Kuopiosta sinne ja takaisin. Jos todellinen päästöjen määrä halutaan laskea, on hyvä keskittyä rakentamisen isoihin kohteisiin kuten lämmitykseen, raaka-aineisiin ja niiden kuljetuksiin eikä lillukanvarsiin. Se aiheuttaa hallaa koko hiilen laskennan uskottavuudelle.

Hannu Toivanen
Puheenvuoron takana:

Hannu Toivanen

toimitusjohtaja, Rakennusyhtiö Kuoma